بررسی صنعت حلال کشور با محوریت صنایع غذایی

نوع مقاله: علمی- ترویجی

چکیده

یکی از دستاوردهای مهم این مطالعه ارائه راهبردها و برنامه‌هایی از فرآیندهای رشد و توسعه صنعت غذایی حلال کشور در افق 1404 بود که در سه محور توسعه تولید، توسعه صادرات و نهادهای پشتیبانی‌کننده را به تصویر می‌کشد. بنابراین با تمرکز به موضوع توسعه تولید و صادرات آن موارد ذیل را دنبال نموده است که شامل طراحی و تدوین چشم‌انداز، اهداف توسعه صنعت غذایی حلال کشور می‌باشد.
ایران در میان کشورهای آسیای جنوب غربی، سومین کشور صادرکننده مواد غذایی با منشاء حلال می‌باشد. ترکیه با صادرات بیش از 5806 میلیون دلار در مقام نخست و پاکستان با صادرات 2999 میلیون دلار در مقام دوم قرار دارند. متوسط نرخ رشد سالانه ترکیه در طول سال‌های 2002-2010، سالانه 17 درصد بوده است. ایران برای اینکه بتواند در افق 1404 به سطح صادرات ترکیه برسد مستلزم افزایش چند برابری در صادرات مواد غذایی است. حال با کوچک کردن این افق تنها در سال 2015 و در قالب سناریوی رسیدن به نصف صادرات مواد غذایی ترکیه، آنگاه نرخ رشد مطلوب در این وضعیت برای ایران رقم 33 درصدی پیش‌بینی می‌شود. با در نظر گرفتن رشد سالانه صادرات مواد غذایی ایران تا افق 2015، ارزش صادرات مواد غذایی به 6365 میلیون دلار هدف‌گذاری می‌شود. در این سطح از صادرات، سهم ایران در بازار جهانی می‌تواند به رقم 91/0 درصد بالغ گردد.
با توجه به ماموریت و چشم‌انداز تصویر شده برای آینده مطلوب صنعت غذایی حلال، اهداف راهبردی مورد نظر در موارد زیر خلاصه می‌گردد.
-      ایجاد الگویی از یک کشور اسلامی توسعه‌یافته در صنعت غذایی با استاندارد حلال
-      پیشتازی و نزدیک شدن به کانون دانش تولید و صادرات مواد غذایی با استاندارد حلال

کلیدواژه‌ها