@article { author = {Miandoabchi, Elnaz and Aghajani, Zahra}, title = {Strategic Reserves of Agricultural Products: Comparative Study of Asian Experiences and Devising Solutions for Iran}, journal = {Commercial Surveys}, volume = {19}, number = {106}, pages = {91-102}, year = {2021}, publisher = {The Institute for Trade Studies & Research}, issn = {2676-7562}, eissn = {2676-735X}, doi = {10.22034/bs.2021.246531}, abstract = {Public stockpiling of staple foods is used as a tool in food security policies. Stockpiling of agricultural products for strategic purposes such as dealing with food shortages during emergencies, controlling food markets and stabilizing the prices, is prevalent in Asian country and other developing economies. For this reason, public stockpiling is called as an Asian phenomenon. Reserves of staple foods in Iran are maintained, because of country's large area and population, climatic threats, economic fluctuations and sanctions. This paper aims to investigate the structures and mechanisms for maintaining and managing the strategic reserves of agricultural products in eight selected Asian countries, and to propose policy recommendations for Iran, based on benchmarking of Asian experiences and recommendations of international organizations.  }, keywords = {Strategic Reserves / Agricultural Products / Staple Foods / Food Security / Comparative Study}, title_fa = {ذخایر راهبردی محصولات کشاورزی: مطالعه تطبیقی تجارب کشورهای آسیایی و ارایه پیشنهاداتی برای ایران}, abstract_fa = {نگهداری ذخایر مواد غذایی اساسی مورد نیاز جوامع، از جمله ابزارهای مورد استفاده دولت‌ها در تأمین امنیت غذایی است. نگهداری ذخایر محصولات کشاورزی با اهداف راهبردی همچون تأمین نیاز در شرایط بحرانی، کنترل بازار و تثبیت قیمت، در کشورهای آسیایی و در حال توسعه امری مرسوم است. به‌طوری که برخی، موضوع فوق را بیشتر پدیده‌ای آسیایی می‌دانند. در ایران نیز به جهت گستردگی مساحت، جمعیت زیاد و تهدیدات ناشی شرایط آب‌وهوایی، نوسانات اقتصادی و تحریم‌ها، نگهداری ذخایر اقلام کالایی مهم همواره مورد توجه بوده است. مقاله حاضر به بررسی ساختار و سازوکارهای مدیریت و نگهداری ذخایر محصولات کشاورزی با اهداف راهبردی در هشت کشور منتخب آسیایی پرداخته و با الگوبرداری از تجربیات این کشورها و با توجه به توصیه‌های سازمان‌های جهانی، پیشنهادهایی را در رابطه با سیاست‌های نگهداری این ذخایر در ایران ارائه داده است. }, keywords_fa = {ذخایر راهبردی / محصولات کشاورزی / مواد غذایی اساسی / امنیت غذایی/ مطالعه تطبیقی}, url = {https://barresybazargani.itsr.ir/article_246531.html}, eprint = {https://barresybazargani.itsr.ir/article_246531_ba79a00579c438dfadc68f588260b100.pdf} }